Un ovni a Palma

 

RadioActivitat, 

el primer projecte de la cooperativa a Mallorca també és amb una mena de Quiosc i també és al carrer! 
  
RadioActivitat ha sigut una iniciativa en col·laboració amb l’artista i amic Joan Bennassar, un dels projectes guanyadors del concurs “La Crida” del Casal Solleric de Palma. En Joan ens proposà dissenyar i dinamitzar les activacions de la seva peça d’arquitectura efímera, una mena de quiosc mòbil, una mena d’ovni blanc de 3 per 3 metres que s’instal·laria als espais públics de Palma de manera itinerant el mes de novembre. 
 
Per nosaltres pren un especial simbolisme que el primer projecte a Palma també tingui a veure amb una mena de quiosc, també sigui al carrer i també amb un llenç en blanc per omplir amb propostes culturals teixides amb la gent. Es repeteix d’alguna manera l’escena que varem viure els antics sis membres de l’associació Circula Cultura quan ens varen comunicar que guanyàvem la cessió d’ús del Kiosk de la plaça de la Generalitat de Sant Boi de LLobregat, ara ja farà gairebé sis anys.  
 
Per aquesta ocasió, des de Circula Cultura, proposem instal·lar una ràdio dins l’OVNI i generar diferents espais radiofònics a dues places de Palma. Ràdio als carrers, la ràdio com a eina de comunicació col·lectiva. RàdioActivitat ha anat una mica d’això, de construir programes de ràdio diversos i amb gent diversa. D’articular espais per conversar al carrer amb micròfons i altaveus i amb veïns i veïnes que s’han aturat a escoltar i dir la seva. 
 
Vam proposar traslladar al carrer el programa Aire! de la ràdio pública IB3, un programa que normalment es fa als estudis de portes endins. De la mà de Joan Cabot, periodista que dirigeix el programa, vam conèixer històries de placers i placeres del Mercat de l’Olivar (aquí podeu escoltar el programa Aire!). També ha sigut el camp de proves per a que diversos col·lectius o projectes amb diferents trajectòries conversin entre sí, es donin a conèixer i experimentin amb la creació de programes autogestionats. Projectes com Terranostra (el primer supermercat cooperatiu a Palma) i Mercat Social (xarxa d’entitats d’economia social de les Illes Balears amb anys d’experiència al territori) amb qui hem dialogat sobre l’economia social i els seus reptes en temps de pandèmia. O, per exemple, la incipient iniciativa de Curolla Associació (entitat educativa per combatre les desigualtats de gènere) amb qui hem conversat per visibilitzar les violències masclistes en el marc del 25N. I membres del projecte Aguait (que fou un mitjà de comunicació alternatiu autogestionat) que han portat a la ràdio un programa sobre les problemàtiques d’habitatge a Mallorca. També hem recollit relats de placers i placeres del Mercat de l’Olivar on expliquen com es viu la situació de pandèmia al mercat i comparteixen què n’opinen d’aquest OVNI que va aterrar prop de les seves parades. A més, n’Àngel Garau, col·laborador de RadioActivitat i també professor de Música de l’escola Manjon, ha creat amb els grups d’adolescents de 1er d’ESO la sintonia dels programes del projecte. 
 
Amb aquesta iniciativa, tot i que de manera puntual i no arrelada a un únic lloc, sinó movent-nos en el territori, Circula Cultura hem volgut posar en valor els carrers com a espais d’acció col·lectiva, espais de reivindicació, espais que són nostres i que hem de poder ocupar intencionadament per fer i desfer amb la gent. Espais públics que no són en cap cas neutres, sinó que estan polititzats, mercantilitzats, tenen normatives, tenen restriccions… Apropiant-nos d’aquests, podem repensar-los en col·lectiu amb i per a la gent que els habita i podem promoure altres maneres d’usar-los i fer-los més dels veïns i veïnes. 
 
Aprofitem aquest petit escrit per a agrair a totes les persones que han dit SÍ, que s’han sumat a fer ràdio al carrer, agrair als amics i amigues que han donat suport. Perquè començar quelcom nou a un territori se sosten gràcies als amics i les xarxes de suport que aconseguim mobilitzar per sentir-nos acollides. Perquè els projectes nous es cuinen a foc lent, s’alimenten de l’escalf de la gent i beuen del temps per arrelar.  
 
A Circula Cultura ens encantaria que aquest sigui el punt de partida per a seguir treballant a l’illa de Mallorca amb el que ens agrada:
#EducacióSocial, #espaispúblics, #Participació, #artieducació, #cultures  #radio 
 

Per conèixer més i millor el projecte i

escoltar els programes, visita el web de RàdioActivitat. 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.