#PARTICIPEM

Transformem l’institut des de dins

Un curs més hem treballat plegades amb l’Institut Marianao. Ja són diversos cursos col·laborant i impulsant projectes i tallers que responguin a les inquietuds i necessitats de joves i professorat de l’institut.
La gran novetat d’enguany ha estat tenir l’oportunitat de donar continuïtat al treball que es fa a 1r d’ESO i oferir un taller de 3 sessions a cada classe de 2n d’ESO també.

En aquest cas el tema que ens ha ocupat ha estat la participació com a motor de transformació. I és que sovint tot i que identifiquem aquelles coses que no ens agraden no acabem de trobar la manera de portar a la pràctica una veritable transformació o si més no expressar el nostre desacord o opinió.

Per entomar aquest gran tema hem seguit el següent procés: 

· En primer lloc, hem identificat quins són els aspectes que els i les adolescents els hi agradaria millorar, transformar, canviar de l’institut 
 
· En segon lloc, hem conegut experiències d’altres grups de joves que han fet front a situacions en les quals no estaven d’acord a través de diferents mecanismes participatiu 
 
· Per últim, hem triat quins eren els temes més rellevants i hem plantejat un esbós sobre per on començar a l’hora de fer front i transformar aquests temes  amb els propis recursos dels adolescents 


No ha estat un procés senzill, hem hagut d’adaptar-nos a la naturalesa, ritme i interessos de cada grup, cada sessió ha estat un viatge on la veu dels adolescents ha estat molt escoltada. 

Per tancar aquest procés hem realitzat dues sessions amb els tutors i tutores de cada curs on hem pogut també treballar com a professionals el nostre rol i responsabilitat en les pràctiques adultcentristes i hem compartit les possibilitats i dificultats que tenim a l’hora d’acompanyar als alumnes en prendre decisions i participar activament de les seves inquietuds i interessos.

Esperem continuar sumant experiències que vagin donant pas a espais com els d’enguany, en els que posem en valor el present dels adolescents i les seves habilitats d’autoorganització, decisió i participació. 
Tot i que la Covid19 ja ens queda més lluny, no podem oblidar-nos que vam començar aquest curs encara amb mascaretes! Més enllà de com la pandèmia va posar sobre la taula funcionaments de la societat que ja estaven en marxa, com el poder adult o adultcentrisme (Consisteix en pressuposar que el valor, la paraula o la necessitat dels més grans passa per davant de la dels més joves o els més petits) , aquests segueixen persistint i estant presents. 
 
Ho corroborem després de realitzar de nou el taller “Desmuntem el poder adult” amb els 4 grups de 1r d’ESO de l’institut Marianao on han tornat a sorgir situacions quotidianes en les quals els participants descobreixen i identifiquen com el poder adult està present a les seves cases, places, centres educatius i altres espais. 

A continuació podeu visualitzar el videoresum d’aquest curs: 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.